Black lives matter. Wat is dat precies?

4 juni 2020

Black lives matter. Wat is dat precies?

Na de zoveelste moord van de Amerikaanse politie op een ongewapende zwarte burger kwam een deel van de Verenigde Staten deze week in verzet. Veel van deze protesten gebeuren uit naam van Black Lives Matter.

Zijn naam was George Floyd, hij was 46 jaar. Op maandag 25 mei 2020 probeerde George af te rekenen met een vervalst dollar briefje. De politie werd gebeld. Derek Chauvin, een witte agent tegen wie al achttien klachten waren ingediend, reageerde op de oproep. De ongewapende Floyd werd met geweld naar de grond gewerkt. Voor acht minuten lang knielde de politieagent op Floyds nek. De collega’s van Chauvin keken toe. Floyd overleed.

De dood van Floyd werd door omstanders gefilmd. Als reactie ontstond er op tientallen plakken in de Verenigde Staten verzet, dat nu nog altijd voortraast. Honderdduizenden Amerikanen gingen intussen de straat op.

De optelsom die hiertoe leidde: rassenongelijkheid in het land dat steeds opnieuw wordt ondervonden.

Veel van de protesten die nu plaatsvinden gebeuren onder de vlag van Black Lives Matter (BLM) of “Zwarte levens doen ertoe”. Dit is een internationale beweging die in 2013 begon als hashtag na de moord op de 17-jarige zwarte jongen Trayvon Martin. Een buurtwacht voelde zich bedreigt toen Martin naar huis liep met een hoodie aan, waarop hij vervolgens de jongen doodschoot. De buurtwacht George Zimmerman werd vrijgesproken.

In de afgelopen zeven jaar groeide BLM uit tot een wereldwijde verzetsbeweging die op komt tegen alle vormen van geweld tegen zwarten, inclusief politiegeweld, etnisch profileren en het (te) zwaar juridisch straffen van zwarten.

 

All Lives Matter

“Alle levens doen ertoe”. Natuurlijk is dit zo! Toch is het ongepast #AllLivesMatter te zeggen, vele zijn van mening dat met deze uitspraak het daadwerkelijk probleem wordt ontkent.  De Black Lives Matter beweging zegt dat zwarte levens er óók toe doen. Niet dat ze er meer toe doen dan witte levens.